Здравните ни права при прекъснати осигуровки

      Публикувано на Sunday, 21 March , 2021      1041 Прегледа     
Здравните ни права при прекъснати осигуровки

  • България

„Ако по спешност ни се налага да постъпим в болница и се установи, че здравните ни права са прекъснати, заради спешността лечението се поема от държавата, ако не е по спешност, трябва бързо да си ги заплатим“.
Това поясни адвокат Христина Николова от Център за защита правата в здравеопазването.

„Сега се обмисля да се удължи срокът на неплатения отпуск в условията на пандемия, който ще се признава за трудов стаж и съответно ще се заплащат всички дължими данъци и вноски. Но това не е окончателно прието и не знам за какъв период става въпрос”, каза още Николова.

Тя посочи, че ако заради Covid кризата по искане на работодателя служителят излезе в неплатен отпуск, трябва да се пуснат уведомителни писма до НОИ и НАП, като се предприемат мерките, които предвижда правителството, за да може да се получат тези данъци и осигуровки.“

“Здравните вноски се губят, когато не се платят за един месец, а се възстановяват, като се платят две години назад или за срока, за който не са заплащани”, поясни още адвокат Николова.

Когато си безработен и си регистриран в Бюрото по труда, здравните вноски се покриват от държавата. Периодът зависи от трудовия стаж на човека.

Ако работодател не е изплащал здравни вноски на свой служител, той трябва да уведоми НАП.

“Ако през това време човекът трябва да постъпи в болница, някой трябва да плати тези вноски. Ако ги плати работникът, впоследствие може да иска обезщетение от работодателя за тях“, поясни още Николова от Център за защита на правата в здравеопазването.

“На първо място, когато човек работи на трудов договор, няма никакво значение дали работодателят му е внесъл или не здравните вноски. Това не влияе на прекъсването на здравните права.“ Това коментира по темата в „Хоризонт за вас“ и Росен Бъчваров, говорител на НАП.

„Тоест няма притеснение за наетите по трудов договор лица дали техният работодател плаща или не. Това не засяга здравните им права.

БГНЕС

БГНЕС

Другото важно нещо е, че здравните права се прекъсват едва на 4 месец без данни за осигуряване. Тоест, ако един човек е самоосигуряващ се или работодателят му не подава осигурителни декларации, трябва да минат 4 месеца, преди това да засегне здравните му права.” Това заяви говорителят на НАП.

“Когато един човек е безработен, той не става автоматично здравно неосигурен, защото ако се регистрира и получава обезщетение от държавата, то бюджетът плаща осигуровките.

Българският закон съдържа доста гаранции по отношение на запазването на правата на заети или безработни лица.

А следващото Народно събрание ще преразгледа режима на неплатения отпуск в светлината на извънредното положение”, това поясни в заключение Росен Бъчваров.


Етикети:
Категория България, Здраве, Коронавирус, Полезно | 2021/03/21 последна редакция в 2:00 PM
Източник : БНР | Снимка : Google
1042 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки