Жените отделят три пъти повече време от мъжете за грижи в домакинството

      Публикувано на Friday, 17 May , 2019      1301 Прегледа     
Жените отделят три пъти повече време от мъжете за грижи в домакинството

  • Любопитно

България е на първо място в Европа по брой жени, които избират да завършат образованието си в областта на информационните технологии и на челни позиции по работещи дами в тези сектори.
При средноевропейско ниво от 16%, ние и по двата индекса сме с 27%.

Изоставаме обаче при неплатения труд в домакинство, защото според статистиката, жените отделят три пъти повече време от мъжете за грижи в домакинството – като отглеждане на деца, грижи за зависими възрастни.

Данните изнесе във Велико Търново Ирина Иванова, началник отдел „Равни възможности и дискриминация” в Министерството на труда и социалната политика по време на обучение на служители по равнопоставеност на половете от 28-те Областни администрации в страната.

„Това, което може да помогне за справяне с проблема са мерките за съвместяване на семейния и професионалния живот, като намиране на детегледачки, разкриване на повече детски градини.

Относно разликата в заплащането между жените и мъжете – България е под средноевропейското ниво – при нас почти 15%, в Европа – 16%. Оказва се, че различното заплащане е различно, не заради половете за една и съща длъжност.

Причините са, че жените се реализират стериотипно в по-ниско платени сектори като социални работници, учители, медицински сестри. Трябва да се помисли за мерки, жените да се реализират и в по-високо платени професии.

Според най-новите данни на Европейския институт по равнопоставеност на половете пък, ние сме се придвижили с 10 места напред. В повечето области сме по-добре от средноевропейското ниво – като работа, пари, обучение, труд и др.”, заяви още Иванова.

Според последните изменения на Закона за равнопоставеност на жените и мъжете от април 2016 година на областните служители ще е вменено като допълнително задължение да правят анализ на ситуацията на областно и общинско ниво, идентифициране на областите на неравнопоставеност и предлагане на временни позитивни мерки.


Етикети:
Категория Любопитно | 2019/05/17 последна редакция в 7:30 AM
Източник : You Tube | Снимка : Google
1302 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки