Злато за 37 млрд. долара на ден е било изтъргувано в Лондон миналата седмица

      Публикувано на Thursday, 22 November , 2018      364 Прегледа     
Злато за 37 млрд. долара на ден е било изтъргувано в Лондон миналата седмица

  • Лондон

Членовете на Лондонската асоциация на пазара на благородни метали (London Bullion Market Association, или LBMA) са изтъргували по поне 30,2 млн. тройунции злато на стойност 36,9 млрд. долара всеки ден миналата седмица,заяви асоциацията във вторник, представяйки нови данни, които дават най-точната картина досега за пазара в Лондон.

Лондон е глобален хъб за търговия на злато, но повечето трансакции се правят в извънборсови сделки между банки, брокери и търговци, които не са склонни да разкриват дейността си.

На фона на исканията на регулаторите за по-голяма прозрачност членовете на LBMA започнаха да отчитат сделките, които се случват в Лондон и Цюрих – друг търговски център, силно обвързан с Лондон.

„За пръв път в дългата история на пазара на злато в Лондон размерът му не е обект на догадки, а на надеждни показатели“, казва анализаторът на Macquarie Матю Търнър в коментар към данните на LBMA.

Според асоциацията членовете ѝ миналата седмица са изтъргували 95 млн. тройунции злато в спот договори, 46,5 млн. тройунции в суапове и форуърдни договори, 4,1 млн. тройунции в опции 5,4 млн. тройунции в лизинги, заеми и депозити.

Това прави средно по 30,2 млн. тройунции на ден, или 939 тона.

По отношение на среброто членовете на LBMA са изтъргували 1,1 млрд. тройунции в спот договори, 36,7 млн. тройунции в опции и 43,7 млн. тройунции в лизинги, заеми и депозити, което прави средно пот 359,3 млн. тройунции на ден на стойност 5,2 млрд. долара.

Обемите са малко по-високи от предишната най-добра оценка за размера на пазара в Лондон, която предполагаше, че злато за около 25 млрд. долара е било търгувано в града всеки ден.

Данните обаче са по-ниски от обема изтъргувани фючърси на американската борса CME Group, който миналата седмица бе за около 34 млн. тройунции на ден злато и 552 млн. тройунции на ден сребро, посочва Търнър.

Данните на LBMA обаче не представят пълна картина на търговията в Лондон. Членовете на асоциацията формират по-голямата част, но не и цялата, от активността в Лондон, а някои членове тепърва ще започнат да обявяват обема си.

Асоциацията заяви, че ще публикува данни веднъж седмично в продължение на три месеца, преди да премине към ежедневно отчитане.

Тя заяви още, че планира да започне публикуването на данни за платината и паладия.

Инициативата е част от по-широкия ход на LBMA да направи пазара на злато по-прозрачен след натиска от регулаторите и след обвинения, че някои банки и трейдъри са манипулирали цените.

Миналата година LBMA започна да публикува месечни данни, които показват колко злато и сребро се съхранява в трезорите за ценни метали в Лондон.

Според данните към края на юни се съхраняват 7684 тона злато на стойност 309 млрд. долара и 34 901 тона сребро на стойност 18 млрд. долара.

Етикети:
Категория Лондон | 2018/11/22 последна редакция в 3:02 PM
Източник : Инвестор | Снимка : Google
365 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки