Звездата предпримач Джак Ма и звучният шамар на Пекин

      Публикувано на Saturday, 9 January , 2021      234 Прегледа     
Звездата предпримач Джак Ма и звучният шамар на Пекин

  • Свят

Милиардерът Джак Ма е рядка фигура в Китай: харизматичен предприемач, който свободно изразява мнението си.

Това свободно отношение направи съоснователя на Alibaba известен и извън родината му. Но също така изложи бизнес импертията му и самия Ма на огромен риск, пише CNN.
Проблемите започнаха още в края на октомври, когато Ма отправи критики към китайските регулатори на конференция в Шанхай.

Докато компанията за финансови технологии на Ма Ant Group се подготвяше за най-голямото първично публично предлагане в света, той обвини властите в задушаване на иновациите и заяви, че банките в страната мислят като “заложни къщи“.

Отмъщението на Пекин беше бързо. В рамките на дни регулаторите отмениха IPO-то, но не преди да извикат на среща Ма и директорите на Ant. А в седмиците след това регулаторите наредиха на Ant да преструктурира по-големите части от компанията. Дори увеличиха контрола си върху Alibaba, която в момента е обект на антитръстово разследване.

Междувременно Ма не е виждан публично, откакто изнесе речта си в Шанхай – забележително отсъствие за човек, който обикновено няма проблем да е под светлината на прожекторите и чийто бизнес сега е изправен пред най-голямата си заплаха от години.

„Мисля, че има едно общо послание, което партията в действителност изпраща, и то е, че технологичните предприемачи могат да са най-бляскавите, най-харесваните публични личности, които Китай показва на света. Но няма личност, няма компания, която да е по-голяма от Китайската комунистическа партия“, коментира Рана Митър, професор по история и политика на модерен Китай в Оксфордския университет.

Много от анализаторите, следящи Китай, твърдят, че Ма вероятно се е спотаил, тъй като властите са насочили действията си срещу неговите компании, след като е разбрал намека, че не трябва да говори прекалено свободно.

Освен това не е необичайно Пекин да наказва строго известни китайски фигури, които се сблъскват с интересите на Комунистическата партия.

Суперзвездата и актриса Фан Бинбин например изчезна внезапно през 2018 г., преди да се появи отново година по-късно, за да се извини за скандал за укриване на данъци. А магнатът в областта на недвижимите имоти Рън Джъцян изчезна за няколко месеца, след като се предполага, че е отправил критики към начина, по който китайския президент Си Дзинпин се справя с коронавирусната пандемия. В крайна сметка той бе осъден на 18 години затвор по обвинения в корупция.

Личността Джак Ма

Бивш учител по английски език със скромен старт, Ма отдавна олицетворява икономическия просперитет и предприемачеството в Китай. Той изгради Alibaba в технологична империя на стойност 500 млрд. долара и натрупа лично богатство от повече от 50 млрд. долара, според Bloomberg Billionaires Index.

С разрастването на компаниите му, Ма се превърна в приятелското лице на икономическия подем в Китай. Той често се срещаше с държавни глави – обядва с Барак Обама, направи си селфи с бившия британски премиер Дейвид Камерън, а миналата година година дори дари продукти за защита от Covid-19 по целия свят.

Стилът на Ма като директор на Alibaba също беше особено впечатляващ. Веднъж той изпя класиката от 50-те години „Unchained Melody” на сцената по време на конференция на компанията. Често се обличаше с различни костюми и се появяваше на различни събития с известни личности като Дейвид Бекъм и Никол Кидман.

На някакво ниво китайските власти харесваха факта, че Ма представлява една силна и бляскава версия на Китай, защото едно от нещата, които Китайската комунистическа партия смята за почти невъзможно, е да създаде такива меки сили в света“, твърди Митър.

Правителството насърчава растежа на собствените си технологични гиганти, включително на Alibaba, Ant Group, Tencent и Baidu, докато ограничава достъпа на големите им американски конкуренти. До голяма степен услугите на тези фирми са незаменими в Китай, когато става дума за дигитално общуване, развлечения, търговия и други.

Но властите в Китай все по-често виждат в това влияние риск за политическата и икономическата стабилност на страната. Ant Group например може да събира такси за отпускане на заеми, без да следва строгите разпоредби, с които се съобразяват търговските банки.

„Потискането на големите известни технологични предприемачи е част от по-големия процес на партията да си върне контрола и наистина да пренапише историята за това как китайските технологични иновации се случват само при обстоятелства, които партията ще позволи“, коментира Митър.

През последните месеци правителствените стъпки за овладяване на индустрията станаха по-очевидни. През септември Комунистическата партия публикува необичайно откровени насоки, които например призовават членовете на партията да „обучават частни бизнесмени да въоръжат умовете си със социалистическата идеология [на Си]“.

А миналия месец на икономическа конференция самият президент подсказа за удар по технологичните компании, като призова страната да засили антимонополните си усилия срещу онлайн платформите и да предотвратят „безпорядъчното разрастване“ на капитала.

В седмиците след това заръките бяха последвани. В допълнение към регулаторните изисквания към Ant Group и разследването на Alibaba, властите предупредиха други технологични лидери да не създават монополи и да не злоупотребяват с потребителски данни с цел печалба.

Последният по рода си

Ма, който е член на Комунистическата партия, продължава да е скрит от погледите. Профилите му в социалните мрежи са неактивни от октомври, а той пропусна финала на африканско шоу за таланти в областта на предприемачеството, на което е създател. По думите на Alibaba пропускът се дължи на проблем с графика.

Въпреки че Пекин не се притеснява открито да глобява или да вкарва в затвора директори, които са критично настроени към правителството, за Рън, магната в областта на недвижимите имоти, който миналата година беше лишен от свободата си, се твърди, че е написал есе, в което определя Си като жаден за власт „клоун“. Ето защо анализатори смятат, че Ма може доброволно да се е скрил от общественото внимание поне засега.

Китайското правителство иска историята за доминацията ѝ над листването на Ant Group да е водеща в публичното пространство, твърди Дънкан Кларк, авторът на “Alibaba: The House that Jack Ma Built” и основател на инвестиционната консултантска компания. По думите му компанията вероятно знае, че изобщо няма да ѝ е от полза да има някаква „различно мнение“ по въпроса.

„Но със сигурност е забележително… мълчанието е донякъде оглушително“, коментира Кларк, допълвайки, че очаква Ма евентуално да излезе публично и по сценарий да направи изявление за приноса към реформата в Китай.

„Той получи сигнал, че „ако говоря твърде много, това ще ми донесе неприятности, така че трябва да спра“, коментира Анджела Джан, доцент в Университета на Хонконг.

Загуба на „меката сила“

Едно поне е ясно: докато Китайската комунистическа партия оказва натиск върху технологичните гиганти в страната, е малко вероятно в индустрията да се появи друга фигура като Джак Ма.

Главният изпълнителен директор на Alibaba Даниел Джан, който наследи Ма на поста председател през 2019 г., използва помирителен тон за регулацията през ноември. Тогава той определи усилията на правителството за затягане на ограниченията върху интернет компании като „навременни и необходими“.

Според Митър загубата на такъв вид глас ще има последици за Пекин. Много страни, особено на запад, вече разглеждат Китай и неговите комании като екзистенциална заплаха, достойна за тежки санкции и контрол – напрежение, произтичащо от опасенията, че китайските корпорации работят по заповед на Комунистическата партия. Задушаването на критиката на тези технологични лидери у дома може да направи управляването на влияние в чужбина още по-трудно.

„Възможността на фигура като Джак Ма да говори свободно ще бъде по-малка и мисля, че това всъщност ще създаде допълнителен проблем за желанието на Китай да използва мека сила“, коментира Митър.

Етикети:
Категория Свят | 2021/01/09 последна редакция в 6:00 PM
Източник : Инвестор | Снимка : Google
235 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки